onsdag 6 oktober 2010

Valpkurs 1 Hösten 2010, pass 6 Grupp B

Söndag 3 oktober kl. 10:45
Väder: helt ok, soligt och skönt.

Närvarande:
Samojed, tikvalp
Labrador retriever, hanvalp
Golden retriever, hanvalp
Nova scotia duck tolling retriever, hanvalp (Tollare)
Portugisisk vattenhund, hanvalp (Vattenhund)
Blandras, hanvalp

Vi började som vanligt med Hundspråk. Idag släppte vi ihop alla valpar tillsammans så det fick själva välja vem de ville leka med. Samojeden sprang emellan och verkade mest vilja ha koll på allt innan hon gav sig in i lek med den amerikanska bulldoggen, labradoren och den portugisiska vattenhunden.Tollaren lekte med blandrasen och ibland kom samojeden med där med. Golden retrievern valde sin favorit ridgebacken. Den portugisiska vattenhunden var också intresserad av blandrasen och tollaren. (Se bilder nedan).

10

Idag på teorin gick jag igenom Förebyggande hälsovård. Jag gick igenom en lista på sånt man bör ha koll på på sin hund, t.ex. analsäckarna och munslemhinnor. Teorin avslutades med att jag genom att känna igenom alla valpar visade vad man ska ha koll på och hur man kan göra för att valpen inte ska tycka hanteringen är obehaglig. T.ex. fick mattar och hussar hålla en godis i höjd med mitt huvud så att jag kunde se hundens ögon ordentligt. Och när jag kollade på tandköttet fick de nagga på en godbit samtidigt. Sånt hör måste övas iaf en gång i veckan så att hunden finner det lika behagligt även när den utvecklat sin kroppszon. Bli inte förvånade om er hund då undslipper något morr eller två och tänk på att då göra det ännu mer till hundens fördel att bli hanterad så att ni inte tappar hundens förtroende.

Först började vi med inkallningen. Den här gången gick vi igenom en lekövning som man kan ha i rockärmen när hunden är lite för upptagen för att komma på inkallning. Vid såna tillfällen är det bättre att leka in hunden än att tjata ut inkallningssignalen så att den släcks ut.

Därefter gick vi igenom Häråt. Detta är och ska vara ett alternativ till att kalla in hunden. När man är ute på promenad är det bra om man tar för vana att använda olika signaler när man kommunicerar med sin hund och inte bara kallar in den. Det blir roligare för både hund och hundägare och risken blir mindre att hunden tröttnar på att komma in.

Vi avslutade passet med en kontaktövning. Denna kontaktövning var en påbyggnad på kontaktövningen förra veckan. Förra veckan använde vi lek som belöning och började jobba på hundens på-och-av-knapp. Idag delades hundarna upp två och två och fick leka med varandra som belöning. Vi lär hunden att det är ok att matte/husse bryter in emellanåt, att leken inte är slut därför och hur han/hon ska få leken att starta igen. Kommer alla ihåg hur ni skulle göra när leken väl var slut för att inte få ifrån med en hyperaktiv/frustrerad hund?



Jag vill ge en guldstjärna till…
Samojedens matte som alltid ställer så bra frågor och som alltid tar chansen att ställa de.
Labradorens mattar som verkligen nyttjar tiden med mig som finns på bästa sätt för de och deras hund.
Goldenvalpens lillmatte som är oerhört bra på att känna av sin hund, när han har tröttnat, vad som är roligt etc.
Tollarens matte och husse som engagerar sin dotter i alla övningar och dessutom på ett roligt inte allt för krävande sätt. Precis så ska en relation mellan barn och hund byggas upp.
Vattenhundens matte som ar blivit jätteduktig på att lek med sin valp.
Blandrasens matte som idag ställde väldigt bra frågor under och i samband med teorin.

Glöm inte meddela mig hur ni vill göra med Valpkurs fortsättning där vi fokuserar på skvallerträning.

Vi ses den 10 oktober!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar