onsdag 6 oktober 2010

Valpkurs 2 Hösten 2010, pass 3

Söndag 3 oktober kl. 13:30
Väder: Solsken.

Närvarande:
Border collie/Golden, tikvalp
Leonberger, tikvalp
Beagle, tikvalp
Blandras, tikvalp (pudelfluffig)
Chihuahua, unghundstik

Frånvarande idag var Cavalier king charles spaniel/Cocker spaniel/Basset fauve de Bretagne, tikvalp men vi träffar henne igen på nästa pass.

Först fick valparna hälsa på varandra i väntan på att alla deltagare skulle infinna sig.

Vi började med Hundspråk. Vi lät helt enkelt valparna leka. Alla lekte med alla förutom Chihuahuatiken som fann en bodyguard i min lilla Brown. Leonbergern leker gärna med varenda en men om de andra får bestämma så delar de upp sig efter storlek.


Vi började med en kontaktövning. Syftet med den här övningen är man i framtiden ska kunna tappa något på marken och hunden ska själv välja att inte ta det tappade, utan istället be om lov. Poängen är att hunden själv ska tänka ut vad det är som förvänts av den och hur den ska få det attraktiva godiset, därför är det viktigt att vara helt tyst och inte säga någonting förrän valpen tagit ögonkontakt.


Sen var det dags för Inkallning fas 2. Här lägger vi till rörelse efter att vi kallat på hunden och ökar därmed tiden mellan inkallning och belöning. Ännu så länge tränar vi när vi vet att hunden är fokuserad på matte/husse eller iaf inte upptagen med att ”titta ut genom fönstret”.


Sista övningen för idag var Stanna kvar. Detta går jag igenom på valpkurs för att jag anser att det är viktigt att vi tidigt lära hunden att vara trygg i att vara på en plats. Det kan bli livsviktigt att hunden lyssnar på stanna och stanna kvar och inte följer efter oss när vi t.ex. har tappat något. I vissa fall kan detta sedan användas för ensam hemma-träning. Jag återkommer till denna övning på pass 5.


Idag på teorin gick jag igenom Hundspråk. Jag tog upp begrepp som språkbild, signaler, aggressionsstegen och kroppszon.


Efteråt gick jag igenom förebyggande användning av en halti med Leonbergerns husse. Matskålsövningen är inte så lätt med en stor hund och om man då kan få hjälp med att hejda hundens framfart medan man lär den att gå fint så är ju det jättebra. Det höll husse med om.


Jag vill ge en guldstjärna till…
Bc/goldens matte som inser att hennes hund är lättlärd och vilka för- och nackdelar det medför.
Leonbergerns husse för att han har en sån avslappnad inställning och vågar ha sin hund lös även hemma, alla hundar behöver frihet.
Beaglens lillmatte för att hon är så duktig på att följa instruktioner och att rätta de andra familjemedlemmarna.
Chihuahuans matte för att hon kom på att upplyftande kan användas som belöning, alt som hunden ser som en belöning kan absolut användas i träning. Om hunden har bestämt belöning själv så lär hon sig t o m snabbare.
Blandrasens matte som sa att hon nog ska komma tidigare nästa gång så att hennes hund slipper komma rakt in i en lekande valpgrupp.


Ett tips till…
Beaglens lillmatte: var inte så hård mot de andra i familjen, visa vad som är rätt och beröm när de gör precis så.
Bc/goldens matte: det kan vara en bra idé att träna på tajming och att föra träningslogg så att du vet precis vad hunden kan och inte för annars lär hon sig gärna egna varianter innan du hinner ge henne alternativ.
Leonbergerns husse: införskaffa en halti strl 3 och vänj henne vid den i två veckor så kan vi prata om hur den ska tränas med efter pass 5.
Blandrasens matte: tänk på det jag sa om att skilja på nej och dagens kontaktövning.
Chihuahuans matte: fundera ut vad som kan funka som belöning på kurs när inte mat gör det, du hade ju ett bra ex. med upplyftandet och annars så kom ihåg vad jag sa om att det är du som ska lära dig på kurs så lär du din hund hemma. Om du är osäker på om du gör rätt så kanske du kan få testa med Bc/goldenvalpen innan du fortsätter med din egen hund.



Vi ses den 10 oktober!

Ps. Du kan se ännu fler bilder på facebook. Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar