onsdag 11 augusti 2010

Hitta rätt kurs!

Det kan vara svårt att hitta rätt i kursdjungeln. Längst ner i inlägget hittar du en förteckning över de kurser som Freedom dogs erbjuder under Hösten 2010.

Men först vill jag att du tar fram papper och penna och skriver ner svaren på dessa frågor:

1. Vad har du för hund? Är din hund under 8 månader räknas den som valp. Är den 8-24 mån räknas den som unghund, om du har en stor ras såsom mastiff eller Newfoundland kan din hund räknas som unghund upp till 3 års ålder. Är din hund 2 år eller mer räknas den som vuxen.

2. Har du haft din hund sen han/hon blev leveransklar vid 8-12 veckors ålder? Om svaret är nej så har du en omplaceringshund.

3. Har du tänkt dig en renodlad Vardagslydnadskurs eller en Aktiveringskurs? Om du har tänkt dig en aktiveringskurs så får vi tänka ålder och ras ett slag. Om du vill ha mycket hopp och skutt i din kurs så ska hunden ha vuxit klart på höjden, vilket sker allt från 9 månader för små raser till 1½ år för riktigt stora raser. När du funderar över detta ska du vara ärlig emot dig själv och din hund och inte välja en kurs som kan skada din hunds tillväxt. Något annat vi måste ta i beaktning är om din hund är lågställd, i så fall så ska hunden inte hoppa, skutta eller balansera alltför mycket. Om du har tänkt dig vardagslydnad så finns det temakurser för Gå fint och Hundmöten om det är så att du har ett specifikt problem du vill komma tillrätta med. Vid efterfrågan kan även temakurser med Promenad & Kontakt eller Kontakt & Inkallning starta.

4. Den sista frågan är: vem ska gå kurs med hunden, är det du som vuxen, din tonåring eller ditt barn 7-14 år? Barn rekommenderas att gå kurser som är anpassade för barn, dessa kurser hittar du här. Barn kan gå de vuxnas Skogsagility eller följa med sina föräldrar på andra kurser. Tonåringar får görna gå barnkurser men brukar tycka att det är lite roligare att gå med vuxna. Vuxna får gå alla kurser som inte är speciellt barnanpassade.

Då så, har du nu skrivit upp svaren på frågorna så är det bara att skriva upp listan på de kurser som finns och använda uteslutningsmetoden.

För att göra det lite enklare för dig så ska jag berätta att:

Valpar kan gå både Valpkurs och Vardagslydnad för barn med hund, det hela beror ju på vems hunden är.

Unghundar som ska gå med en vuxen husse eller matte rekommenderas en blandning av vardagslydnad och aktivering som finns i kursen Den positiva relationen. Om du känner att du vill ha mer av aktivering i kursen så rekommenderas Skogsgailityn (som blir allt mer populär) och Agilityaktiveringen som tyvärr endast startar på vårarna. Om du har ett specifikt problem kan en Temakurs vara lösningen, just nu finns de som Hundmöteskurs och Gå fint. Temakurser är på 2-3 pass och fokuserar på ett problem. Just dessa problem är bra att fokusera på enbart för att inte förvirra hunden och dig själv.

Unghundar som ska gå med en lillmatte eller husse rekommenderas Vardagslydnad för barn. Om unghunden kanske är i värsta trotsåldern och inte mottaglig för lydnad så rekommenderas en agilityliknande kurs; t.ex. Skogsaktivering, Cirkushund eller Aktiveringsskoj.

Vuxna hundar kan gå Allmänlydnad som är en renodlad kurs i vardagslydnad. Här får din hund träna på följsamhet och kontakt bland andra hundar. Om du har ett specifikt problem kan en Temakurs vara rätt kurs, just nu finns de som Hundmöteskurs och Gå fint. Temakurser är på 2-3 pass och fokuserar på ett problem. Vuxna hundar är också varmt välkomna på Aktiveringskurser såsom Skogsagility och Agilityaktivering.

Om du har en vuxen hund som ska gå kurs med ett barn så kan de gå Vardagslydnad för barn, Skogsaktivering, Cirkushund eller Aktiveringsskoj.

Om din omplaceringshund fortfarande är valp så är ju valpkurs det enda och det bästa alternativet. Om hunden är över sju månader så spelar åldern ingen roll. Det bästa alternativet som förstakurs för en omplaceringshund är Den positiva relationen. Där blandar vi Vardagslydnad med lek och aktivering och du visar din hund att det finns inget bättre i världen att att vara med dig. Det en omplaceringshund behöver är en fast punkt, någon att söka sig till och luta sig mot och som tar roliga och givande initiativ och som också sätter gränser på rätt sätt. Om du efter den kursen känner att du gärna vill bygga på med lydnaden eller om du kommit fram till att ha roligt var verkligen det bästa så kan du och instruktören tillsammans komma fram till vilken kurs som passar just dig och din hund bäst.



Freedom dogs kursutbud

Valpkurs

Valpkurs för barn med hund: Vardagslydnad för barn med hund

Aktivering för vuxna människor med vuxen hund eller unghund fr. 1 år: Agilityaktivering, Skogsagility, Aktiveringsmixen.

Aktivering för barn med vuxen eller unghund: Aktiveringsskoj och Skogsaktivering för hund från 6 mån, Cirkushund för hund fr. 1 år.

Vardagslydnad för vuxna människor med unghund: Den positiva relationen.

Vardagslydnad för barn med unghund: Vardagslydnad för barn med hund.

Vardagslydnad för vuxna människor med vuxen hund: Allmänlydnad.

Temakurser för unghundar och vuxna hundar (ej barntillåtna kurser): Hundmöteskurs och Gå fint i koppel.

Kurs för Omplaceringshundar: Den positiva relationen.



Och glöm inte att det finns Engångskurser och Prova på-tillfällen för barn med hund, och ibland även för vuxna (Hundpromenad).

Om du känner att en hel kurs inte är vad ni behöver då hör av dig om Enskild träning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar