måndag 27 september 2010

Valpkurs 1 Hösten 2010, pass 5 grupp B

Söndag 26 september kl. 10:45
Väder: helt ok.

Närvarande:
Samojed, tikvalp
Labrador retriever, hanvalp
Golden retriever, hanvalp
Nova scotia duck tolling retriever, hanvalp (Tollare)
Portugisisk vattenhund, hanvalp (Vattenhund)
Blandras, hanvalp

Vi började som vanligt med Hundspråk. Idag blev det åter igen stora grupper. Labrador retrievern och den Portugisiska vattenhunden fick leka med ambullen och ridgebacken från grupp A. Golden retrievern fick åter chans att leka med Tollaren, även Samojeden hängde på i den gruppen. Blandrasvalpen kom lite senare och efter att ha hälsat på sheltien lekte han med Samojeden.
Förra veckan var den ridgebacken som tillsammans med goldenvalpen orsakade tandlossning och bloddroppar, denna gång var det ambullen som fick en röd fläck i sin vita päls av labradoren som tappade en tand i lek. Det är sånt som händer när valpar leker.

Idag på teorin gick jag igenom Lyckan att vara fri, om hur viktigt det är att redan när hunden är valp träna den att vara lös. Jag pratade om att ha hunden i lina och valet av sådan sam hur man senare ska fasa ut användandet av lina.

Vi började passet med en kontaktövning. Denna kontaktövning har två syften: det första är att vi nu ska övergå allt mer från enbart godisbelöningar till andra typer av belöningar och den andra är att arbeta på hundens av-och-på-knapp så att vi vänjer hunden vid att varva ner istället för att bli frustrerad när en aktivitet avslutats.

Sen var det dags för Inkallning fas 4. I den här fasen bygger vi vidare på reflexen vi lärde in hos hunden sist att röra sig emot oss när vi kallar under tiden den är distraherad. Idag la vi till lite större avstånd genom att börja arbeta med lina. Hundägarnas uppgift var att ta reda på vad som betyder mest för om deras hund ska komma på inkallning eller inte: är det avståndet eller graden av störningar?

Sist men inte minst var det åter igen dags för Stanna kvar. Här fortsatte vi arbetet med att få valparna trygga i att vara kvar på en plats. Flera av valpägarna kunde idag börja satsa på mål 2 vilket var riktigt kul att se.

Jag vill ge en guldstjärna till…
Samojedens lillmatte som verkligen hade tränat hemma, jag blev oerhört glad att se hur tryggt valpen satt kvar under stanna kvar.
Labradorens lillmatte som hela tiden bytte belöningsföremål för att upprätthålla valpens motivation.
Goldenvalpens lillmatte som rörde lite mer på sig idag så att det börjar bli kul för valpen att komma. Det märks också att de jobbat med visselpipan hemma.
Tollarens matte och husse som kämpade tappert med linan och lillmatte som var oerhört innovativ när det gällde belöningarna under generalen och inkallningen.
Vattenhundens husse som ställde många bra frågor om linan och övningarna så att allt skulle gå rätt till.
Blandrasens matte som själv insåg att det där med att vara kvar på en plats är något de får jobba med och lillmatten som var oerhört duktig på att ta instruktioner och att belöna med lek.

Ett tips till…
Alla deltagarna: ha tålamod, låt hunden tänka själv och kom ihåg att en gång är ingen gång...

Vi ses den 3 oktober!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar