måndag 27 september 2010

Valpkurs 2 Hösten 2010, andra passet

Söndag 26 september kl. 13:30
Väder: Solsken men blåsigt.

Närvarande:
Border collie/Golden, tikvalp
Cavalier king charles spaniel/Cocker spaniel/Basset fauve de Bretagne, tikvalp
Leonberger, tikvalp
Beagle, tikvalp
Blandras, tikvalp (pudelfluffig)

Frånvarande var chihuahuan som vi hoppas kommer på nästa pass.

Först fick valparna hälsa på varandra i väntan på att alla deltagare skulle infinna sig. Blandrasen hade missat tidsändringen och kom lagom till teorin.

Vi började med Hundspråk. Vi lät helt enkelt valparna leka. Det här passet var Bc/golden-valpen lite modigare och vågade vara med. Alla lekte med alla och de hade riktigt kul. Leonbergern är oerhört duktig på att leka rätt med de små och inte vara för fumlig eller hårdtassad. Bassetblandningen och Beaglen leker helst ihop och de två större hänger liksom på.

Vi började med en kontaktövning. Den här kontaktövningen har syftet att flytta hundens fokus från händerna genom att belöningen kommer från annat håll. För vissa valpar är det lättare att hitta ögonen med den här övningen än den på förra passet. Svårast var det för Leonbergern, men hon ville gärna ligga ner och husse hade svårt att ta sig ner på hennes nivå utan att det då blir ett hotfullt beteende från hans sida (omedvetet) eftersom att man gärna lutar sig lite framåt. Förhoppningsvis går det bättre hemma. Bc/golden-valpen var riktigt duktig och ville knappt sluta den här övningen. Beaglevalpen var oerhört duktig, speciellt med lillmatte som var så tyst under övningen. Bassetblandningen gick det också bra för.

Sen var det dags att betinga Inkallningsordet i fas 1. Och som vanligt har valpägarna svårt att inte ställa krav på sin hund. Nu ska valpen bara lära sig ordet, rörelse lägger vi till nästa pass. Går man för fort fram riskerar man att inte lära in det ordentligt och får således inte den säkra inkallningen man eftersträvar.

Sista övningen för idag var koppelträning. Vi gick igenom en teknik som man ska använda på hemmaplan för att förebygga (och ta itu med) att valpen drar i kopplet på promenad. Här motiverade hunden med mat men hemmavid kan man motivera hunden med leksaker, roliga aktiviteter eller ”vardagsbelöningar” såsom fläckar, träd, stolpar som man vet att valpen vill komma fram till.
Sen får man komma ihåg att man inte kan begära att valpen går fint i koppel, utan att det är något man senare kan begär av sin vuxna hund. Denna teknik ska användas konsekvent under hundens uppväxt, hur lång den än är.

Idag på teorin gick jag igenom Positiv förstärkning och vad man ska tänka på när man Tränar med en valp eller unghund. Jag pratade om belöning kontra bestraffning, olika typer av belöningar, pauser och mikropauser och störningsmoment på kurs.

Efter att vi sagt adjö till alla deltagare utom Blandrasen så gick jag igenom en del övningar som denne har missat både under första och andra passet.
Jag vill ge en guldstjärna till…
Bc/goldens matte för att hon gör allt med sådant engagemang och sån glädje.
Leonbergerns husse för att han har läst på ordentligt och tog tillfället i akt att fråga lite om hundrasens mentala egenskaper och uppfostran.
Beaglens lillmatte för att hon är så duktig på att följa instruktioner.
Blandrasens matte för att hon har ansträngt sig så mycket för att få allting rätt, om hon engagerar sig lika mycket i själva kursen och dess innehåll som förberedelserna så kommer allt att gå jättebra.
Bassetblandningens matte som var så underbart tyst under kontaktövningen.

En påminnelse till…
Beaglens husse: låt din valp tänka själv, var tyst och sluta locka henne.
Bc/goldens matte: du har en otroligt lättlärd hund så var konsekvent med koppelträningen och så kommer det gå snabbare än du tror.
Leonbergerns husse: gå ner på valpens nivå när du tränar, t.ex. i ögonkontakt och ha tålamod.
Blandrasens matte: lämna tillbaka flexikopplet och kom ihåg uppmärksamhetsljudet.
Bassetblandningens matte: ha ett eget ord för inkallning på din hund och låt din son välja ett eget och gör en pakt att inte använda varandras.

Vi ses den 3 oktober!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar