måndag 27 september 2010

Valpkurs 1 Hösten 2010, pass 5 grupp A

Söndag 26 september kl. 10:00
Väder: helt ok.

Närvarande:
Amerikansk bulldogg, tikvalp
Shetland sheepdog, hanvalp
Rodeisan ridgeback, hanvalp
Cavalier king charles spaniel, hanvalp

Frånvarande var mini-aussien samt dvärgpudel/papillon med sjuka mattar som vi hoppas kryar på sig till nästa vecka.

Vi började passet med en följsamhetsövning. Den här övningen ska man använda (till att börja med) när man har hunden i koppel för att förebygga eller ta itu med springandet, hoppande, jagandet efter cyklar, joggare mm. Några av fördelarna med den här tekniken är att man kan använda sig av den när man går med fler än en hund, man får ganska snart en hund som själv bryter sitt beteende och man kan ganska snart börja variera belöningarna.

Sen var det dags för Inkallning fas 4. I den här fasen bygger vi vidare på reflexen vi lärde in hos hunden sist att röra sig emot oss när vi kallar under tiden den är distraherad. Idag la vi till lite större avstånd genom att börja arbeta med lina. Hundägarnas uppgift var att ta reda på vad som betyder mest för om deras hund ska komma på inkallning eller inte: är det avståndet eller graden av störningar?

Sist men inte minst var det åter igen dags för Stanna kvar. Här fortsatte vi arbetet med att få valparna trygga i att vara kvar på en plats. Flera av valpägarna kunde idag börja satsa på mål 2 vilket var riktigt kul att se.

När Grupp B hade anlänt var det åter dags för Hundspråk. Idag blev det åter igen stora grupper. Ridgebacken fick leka med labrador retrievern och den portugisiska vattenhunden från grupp B och även Ambullen valde att vara med i den gruppen. Sheltien valde att leka med Cavalieren och senare även med den lilla blandrasen från grupp B.
Förra veckan var den ridgebacken som tillsammans med goldenvalpen orsakade tandlossning och bloddroppar, denna gång var det ambullen som fick en röd fläck i sin vita päls av labradoren som tappade en tand i lek. Det är sånt som händer när valpar leker.

Idag på teorin gick jag igenom Lyckan att vara fri, om hur viktigt det är att redan när hunden är valp träna den att vara lös. Jag pratade om att ha hunden i lina och valet av sådan sam hur man senare ska fasa ut användandet av lina.

Jag vill ge en guldstjärna till…
Cavalierens matte som är superduktig på att lösa problem som uppstår när hon tränar sin hund, och som på eget bevåg valde att använda Stå vid Stanna kvar.
Ridgebackens husse om stannar upp och frågar ”hur var det nu igen?” innan han gör fel.
Ambullens matte & husse som helt klart jobbat hemma ordentligt eftersom att jag aldrig har sett såna framsteg hos en valp som hos deras.
Sheltiens matte som var riktigt duktig på att vänta på rätt distraktioner och grader av denna under inkallningsträningen.

Ett tips till…
Alla deltagarna: ha tålamod, låt hunden tänka själv och kom ihåg att en gång är ingen gång...

Vi ses den 3 oktober!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar