onsdag 22 september 2010

Valpkurs 2 Hösten 2010, första passet

Söndag 19 september kl. 14:00
Väder: Solsken men blåsigt.

Närvarande:
Border collie/Golden, tikvalp
Cavalier king charles spaniel/Cocker spaniel/Basset fauve de Bretagne, tikvalp
Leonberger, tikvalp
Beagle, tikvalp
Chihuahua, tik unghund som ej gått någon valpkurs tidigare

Frånvarande var Blandras, tikvalp som vi kommer att få träffa på pass 2.

Först fick valparna hälsa på varandra i väntan på att alla deltagare skulle infinna sig. Jag hade med mig Chihuahua hanhund 3 år som blev helt förälskad i unghundstiken av samma ras, som dessutom löper just nu. Nästa pass får han stanna hemma.

Vi började med Hundspråk. Vi lät helt enkelt valparna leka. Tanken var att låta de stora leka för sig och de små för sig, men Bc/golden-tiken var inte riktigt med på att leka med stora Leonbergern så leonbergern satte fart mot de andra istället. Och det visade sig gå riktigt bra. Efter att ha jagat runt de ett tag kom de in i ett leksätt som de trivdes med även om det mest innebar att Blandrasvalpen och Beaglevalpen jagade varandra och leonbergern hängde på. Chihuahuorna hängde på ibland på ett hörn elelr två men höl sig mestadels till att vara hejaklack.
Det kommer att bli oerhört kul för både mig och deltagarna att se valparna utveckla sig språk under kursen.

Vi började passet med att betinga ett uppmärksamhetsljud. Valpägarna fick välja ett ljud som de ska använda sig av på promenad för att få hundens uppmärksamhet när denne ”fastnar” vid något, t.ex. en kissfläck eller något annat intressant. Dels är det bra att ha ett ljud som inte går att lägga negativa känslor i, som man kan med ord. Så att när valpen hör ljudet kommer bara de positiva känslorna från betingningen upp och valpen behöver inte reagera på ev. (negativa) känsloyttringar från matte/husse. T.ex. så hörs det inte om man för tillfället skulle vara irriterad. Valpen känner det ändå och behöver ingen påminnelse, speciellt inte när du försöker att få valpen med dig och inte vill att valpen ska tveka att följa dig.
Ljudet ska fungera som en varning innan man släpar valpen med sig.

Det finns aldrig någon ursäkt att dra och slita eller rycka i kopplet. Det här ljudet är till för de situationer när man ska ta sig från A-B och inte har tid att låta hunden lukta eller kissa var femte meter.

När hundägarna hade valt ljud fick de ställa sig på rad så att de sedan kunde gå slalom runt varandra och träna på ljudet.
För att ytterliggare illustrera hur detta ska användas gjorde vi en övning som jag kallar Följa John. Varje gång kopplet sträcks gör man ljudet, vänder på klacken och går åt andra hållet. Man väntar inte, lockar inte, mutar inte, utan man vänder sig om och går och så får valpen lära sig att hänga med. Här är det viktigt att man anpassar sin takt efter hunden så att man inte springer iväg med sin lilla 3 månaders valp som släpar efter i backen. Men man ska agera beslutsamt och inte daltande.
Just nu arbetar vi med att befästa reflexmässiga beteenden hos valparna, eftersom att de inte föds följsamma och villiga att följa vår minsta vink. Och framför allt så föds de med förmågan att lära sig stora delar av vårt språk, men de kan inte svenska vid leveransen.

När man ska tala om för valpar vad det är i allt det vi vill att de ska kunna som faktiskt är det vi vill att de ska kunna så är det bra att kunna kommunicera på ett sätt som valpen förstår. Och jag sa ju nyss att valpar inte kan svenska, och då är det svårt att veta vilket av alla beteenden de hann göra när man sa ”duktig hund” som var det som matte blev så glad över. Var det sittandet, skällandet eller tassen som valpen gav när man sagt sitt?
För att kunna kommunicera med sin valp så använder man sig av ett enda ord eller ljud som alltid betyder belöning och som vi framför allt kommer att använda när valpen ska lära sig något nytt. D v s under inlärningsperioden.
Detta ord kallar jag för Bra!-ordet. Man kan också använda en Klicker.
Valpägarna fick betinga detta ord och kommer att få fortsätta det arbetet på hemmaplan under veckan.

I kursens första kontaktövning gjorde vi nytta av vårat Bra!-ord. Jag ville visa deltagarna med en övning direkt inpå så att både de och hundarna får ett hum om vad ordet kommer att betyda. I den här övningen som hade formen av en bokstav så är det viktigt med tajming och att man är tyst och låter hunden tänka själv.
Det här är första, men absolut inte sista gången jag säger de orden.

Fr.o.m. nästa söndag så är det även dags för teori. Så förutsatt att det inte ösregnar (duggregn går bra) så sätter vi oss på våra medhavda filtar, ger hundarna deras medhavda tuggben och har teori i ca 15-20 min.

Jag vill ge en guldstjärna till…
Bc/goldens matte för att hon ställer så bra frågor.
Blandrasvalpens lillhusse för att han kommer med så bra inlägg och åsikter och frågor.
Leonbergerns husse för att han vill att sonen ska vara delaktig i hundens uppfostran.
Beaglens familj för att de verkar ha valt helt rätt ras (liten, men ingen knähund och bra till jakt).
Chihuahuans matte för att hon anpassade allt vi gjorde efter sin hund med hänsyn till att hon löper.

Vi ses den 26 september!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar