onsdag 22 september 2010

Valpkurs 1 Hösten 2010, pass 4 Grupp A

Söndag 19 september kl. 10:00
Väder: helt ok.

Närvarande:
Amerikansk bulldogg, tikvalp
Rodeisan ridgeback, hanvalp
Cavalier king charles spaniel, hanvalp

Frånvarande var mini-aussien, shetland sheepdogen samt dvärgpudel/papillon med sjuka mattar som vi hoppas kryar på sig till nästa vecka.

Vi började passet med en kontaktövning. Den här kontaktövningen har som långsiktigt mål att vi ska kunna tappa mat och hunden ska inte ta maten utan söka ögonkontakt och ”be om lov”. Med en stor hund kan det vara svårt att hålla emot de första gångerna och det gäller att snabbt komma vidare till att bara stoppa hunden så att hunden inte lär sig att den ska söka kontakt bara när den hålls tillbaka. När man fortsätter övningen sen är det bra om man inte alls håller emot utan istället är snabb med att ställa sig på eller lägga handen iför godbiten man har ”tappat”.
De två större hundarna tröttnar ganska fort, vilket innebär att de lär sig fort som sjutton och sen vill vidare. Där gäller det för hussar och mattar att hänga med i accelerationen.
Jag tyckte att alla hundar gjorde framsteg redan detta pass och jag hoppas att ni kommer ihåg att inte överträna övningar ni tycker är kul.

Sen var det dags för Inkallning fas 3. I den här fasen bygger vi vidare på reflexen vi lärde in hos hunden sist att röra sig emot oss när vi kallar. Detta gör vi genom att lägga till lätt störning på så vis att vi väntar tills hunden är lätt-lagom distraherad och sen kallar vi in. Det svåraste här är att få tillfälle att kalla eftersom att hundarna snabbt lär sig ha fokus på godbiten som väntar. Man kan då hålla händerna gömda eller t o m tomma och inte ta fram belöningen förrän hunden nått fram helt.
Den amerikanska bulldoggen som inte var med sist fick träna på fas 2 och kommer att få träna fas tre när vi ses nästa söndag.

Sist men inte minst var det dags för Stanna kvar. Här börjar vi med att få valparna trygga i att vara kvar på en plats. Något av det svåraste för mattar och hussar är att bedöma hur långt bort från hunden de ska gå och hur snabbt de ska öka avståndet. Sen gäller det ju också att man inte råkar locka hunden att komma till en i förtid genom att råka hålla fram belöningen för tidigt. När vi ber hunden stanna kvar på en plats så menar vi till dess att vi kommer tillbaka, det här ska inte förväxlas med att be hunden vänta på en plats till dess att vi kallar in den. I sådana fall är det bättre att använda just vänta som ska betyda i princip ”stanna där tills jag ber dig om något annat”. (Vänta går vi igenom på fortsättningskursen när vi har mer fokus på just avståndslydnad.)

När Grupp B hade anlänt var det åter dags för Hundspråk. Idag blev det åter igen stora grupper. Ambullen fick leka med labradoren och samojeden från grupp B. Cavalieren fick vara med/titta på när Ridgebacken lekte med resterande valpar ur grupp B lekte, eftersom att de andra småhundarna inte kunde komma idag. Så det blev en stor grupp där med Ridgebacken, golden retrievern, tollaren och den lilla fyraras-korsningen.

Idag på teorin gick jag igenom Chock, något som jag anser att alla valpägare bör ha kännedom om och kunna upptäcka och veta om att det går att behandla. Om man är med vid chocken så kan man följa instruktionerna jag skrivit ner, om man bara ser symptomen på sin hund men inte vet vad som har hänt är det bättre att kontakt med en instruktör eller hundpsykolog. Skotträdda hundar har varit med om en chock som inte blivit behandlad.
Jag vill ge en guldstjärna till…
Cavalierens matte som verkar ha fått in det rätta trycket med klickern!
Ridgebackens matte som har så många bra frågor. Härligt med någon som vågar fråga!
Ambullens matte som visar så stor entusiasm när hon berättar om allt hon kommer kunna göra med sin hund. Och hussen som gör enorma framsteg när vi tränar eftersom att han inte bara lyssnar på instruktioner utan kan konsten att omsätta det i praktiken också.

Ett tips till
Cavalierens matte: Ett tips för att träna tajming är att studsa en boll (utan hund i närheten) och klicka precis när bollen vänder i luften när den ska ner igen och sen också när den slår i backen.
Ridgebackens matte och husse: tänk tänk tänk på att hunden ska tänka själv och inte lockas att göra rätt eller låta er göra jobbet åt honom.
Ambullens matte och husse: tänk på var ni har händerna med belöningen när ni tränar, oavsett vad ni tränar. Håller ni den högt så hoppar hon, håller ni den lågt eller bakom ryggen så är sannolikheten mindre att hon hoppar & kom ihåg att belöna när alla fyra tassar är nere.

Vi ses den 26 september!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar