måndag 30 augusti 2010

Valpkurs 1 Hösten 2010, pass 2 Grupp B

Söndag 29 augusti kl. 10:45
Väder: Solsken, men kyligt på ett höstigt sätt.

Närvarande:
Samojed, tikvalp
Labrador, hanvalp
Golden retriever, hanvalp
Nova scotia duck tolling retriever (Tollare), hanvalp
Portugisisk vattenhund, hanvalp
Chihuahua/dansk svensk gårdshund/chinese crested powder puff (Blandras), hanvalp

(Tillsammans med Grupp A: Shelti, Am. Bulldogg, Cavalier king charles spaniel & Blandisvalp.)

När alla hade kommit delade jag in valparna och deras ägare i grupper – det var dags för Hundspråk!

Samojeden fick idag leka med Tollaren som verkade mycket piggare och med på noterna den här gången. Kanske var han försiktigt första passet och tog det säkra före det osäkra genom att välja låg profil? Jag hade lagt märke till att de drogs till varandra första passet och vilel nu göra de till viljes.
Labradoren parade jag ihop med den Amerikanska bulldoggen, dels med tanke på att de var ungefär jämgamla och dels för att jag har erfarenhet av att denna kombination kan fungera bra i lek.
Golden retrievern fick idag leka med den energiska Blandrasvalpen och det tycktes som en bra kombination. Båda använde sina munnar mycket och blandrasvalpen fick lära sig brottas och inte bara springa runt i cirklar, även om han gjorde det en hel del ändå.
Den portugisiska vattenhunden parade jag ihop med sheltien i grupp A, mycket eftersom att de verkade så nyfikna på varandra första passet och för att båda raserna tycker om att spring och täcka stora ytor när de leker. Men sheltien tyckte att vattenhunden var lite för stor och läskig ibland så vattenhunden fick uppleva att när man är för enträgen då får man tydligen inte vara med i leken. Sheltien sökte upp sin gamla kompis från förra passet istället…

Labradoren blir ifattjagad av den amerikanska bulldoggen och de har hur kul som helst!


Det är samojeden som är överst och Tollaren som ligger på rygg i en brottningsmatch.


Blandrasvalpen leker med Goldenvalpen och det går vilt till!

Den portugisiska vattenhunden väntar på att
lekkompisen ska släppas lös så att leken kan börja
.

En del i att lära sig leka med andra hundar av andra raser är att få uppleva konsekvenserna av att vara för hårdhänt eller för framfusig. Som vattenhunden, han lekte lite för häftigt – då stack kompisen sin kos. Och som jag berättade för matten är det då viktigt att man han lär sig att varva ner och släppa leken istället för att bli frustrerad och blockerad. När sen hunden varvat ner ett snäpp, då får matte en chans att visa att kompisar inte är allt och det är dags för henne att ta över och avleda hunden därifrån.

Idag på teorin gick jag igenom lite Hundspråk. Jag pratade om dofter och kroppssignaler men framför allt Språkbilden – hela bilden av vad hunden egentligen vill ha sagt. Jag pratade rasskillnader och påtvingade begräsningar (t.ex. koppel). Men det allra viktigaste som jag pratade om idag var kroppszonen och hur viktigt det är att värna om den mittersta av de tre aggressionsstegen. Den första kanske vi inte alltid hinner uppfatta, den andra hör vi och den tredje vill vi undvika att hunden ska behöva ta till.

Vi sa adjö till Grupp A och började med de praktiska övningarna.

Idag började vi med en kontaktövning med vilken vi vill ta bort hundens fokus från händerna. D v s vi belönar inte med godiset i våra händer. Det vi också får gratis är att valpen vänjer sig vid att någon lutar sig över honom/henne. För hundar kan både ögonkontakt och att en människa lutar sig över tolkas som hotfulla beteenden. Valpar som inte har någon kroppszon ännu går fortfarande med på detta typ av beteende, och när könsmognaden slår till är det bra om hunden har positiva erfarenheter istället för obefintliga så att den inte kan dra egna slutsatser grundade på ren och skär instinkt.

Sen var det dags för inkallning. Det vi gjorde idag var att vi betingade det ord/ljud ägarna vill ska fungera som inkallningssignal. Alltså det ord som för hunden ska betyda ”kom hit med en gång”. Det enda vi gjorde idag var alltså att lära valpen vilket ord eller vilken vissling med pipan som den ska lära sig lyssna efter. Inget annat, nästa pass går vi vidare och lägger till rörelse.
Jag vet att det är svårt att inte ställa krav på sin hund, speciellt när man vet att ”den lyssnar bra på det här hemma”, men det är valpar vi har att göra med och då tar man det steg för steg. De ska ju lära sig för livet.

Efter inkallningen hade vi koppelträning. Vi använde oss av mat för att motivera hunden att vilja gå framåt. Poängen var att simulera en situation där hunden hittar något som den vill fram till och är beredd att dra matte eller husse med på färden. Detta är alltså en förebyggande övning. Den fungerade riktigt bra för alla deltagande. På hemmaplan kan man sen använda sig av andra saker för att motivera sin hund att dra framåt och kunna öva detta. Det allra bästa är om hunden hittar något på promenad som man kan använda, eftersom att belöningar som hunden själv får välja oftast är de bästa att utnyttja i sådan här träning. Så se inte hundens envishet som ett irritationsmoment på promenad utan som en chans att öva följsamhet.

Jag vill ge en guldstjärna till…
Samojedens lillmatte som redan det hör passet hade en bättre beslutsamhet när hon höll i sin hund.
Golden retrieverns lillmatte som gör helt rätt i när hon säger nej till sin far när han ställer för höga krav på både henne och hund.
Labradorens mattar för att de är så avslappnade och duktiga på att se sin hunds alla framsteg.
Den portugisiska vattenhundens matte frågar när hon inte förstår eller när något verkar konstigt. Inga frågor är dumma.
Blandrasens matte som tar tillfället i akt och frågar om allt mellan himmel och jord, det är det valpkursen är till för.
Tollarens matte och husse som helt klart valt en ras som passar de; det är alltför många i den här hundvärlden som tar sig vatten över huvudet redan.

Ett tips till…
Samojedens lillmatte: när din hund drar när hon inte ska dra – tänk på isen som kommer i vinter, vill du att hon ska dra omkull dig på den så låt henne dra, om inte så stå på dig.
Golden retrieverns lillmatte: om det är du som ska ha hand om hunden för det mesta, så fortsätt som du gör och följ dina instinkter, lyssna inte på resten av familjen när du vet att du gör rätt.
Labradorens mattar: fortsätt med koppelträningen, och glöm inte att använda båda övningarna i följsamhet som vi nu har gått igenom.
Den portugisiska vattenhundens matte: ge din hund mer frihet, han behöver det. Han behöver en lina på minst 15 meter.
Blandrasens matte: följa mina råd som du fick efter passet och ha tålamod!
Tollarens matte och husse: jag kan se att ni kommer vilja ha er hund mycket lös – satsa på visselpipa till inkallningen.

Vi ses den 5 september!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar