tisdag 7 september 2010

Den positiva relationen, pass 2

2 september kl. 18:30
Väder: mulet men vi hade verkligen tur att vi slapp regnet helt!

Närvarande:
Amstaff, tik 2 år
Border collie/collie, hanhund 13 mån (collieblandning)
Shetland sheepdog, hanhund 8 mån (sheltie)
Pinscher, tik 13 mån
Kungspudel/Golden, hanhund 2 år (blandras)
Boxador, tik 1 år
Softcoated wheaten terrier, hanhund 7 månader

På dagens pass gick vi igenom några grundläggande övningar i vardagslydnad som vi sedan använde i en bana för att få lite flyt på det hela. Flera av övningarna som vi kommer att ha på den här kursen är sånt som även gås igenom på valpkurser och andra kurser i vardagslydnad. Varför? Jo, för att något av det viktigaste när man har en unghund är att man fortsätter lära in grunderna i vardagslydnaden så att man inte tappar det på vägen. En unghund beter sig ofta som om den inte vill när den i själva verkat inte ännu har lärt sig vad det är den ska göra. Och lite av det vi ska göra på den här kursen är att ta reda på vad det är som hunden har lärt sig men inte har motivation att utföra och vad det är som husse och matte ännu behöver jobba med.

Vi började med inkallning. Idag påminde vi bara hundarna om vilket ord/ljud de ska lyssna efter. Det här var riktigt svårt för hundägarna. De flesta har ju sin hund lös då och då och anser att hunden kommer rätt bra på inkallning. Och då blir känslan att man vill gå vidare och inte tillbaka till grunderna. Men det är som sagt viktigt att vi under den här delen av hunden liv påminner den om vad det är vi vill att den ska göra. Idag gick vi även igenom fas 2 i inkallningen, då hunden ska röra sig mot ägaren. Den fasen kommer vi senare att använda oss av när vi jobbar med banor.
I första fasen använde vi oss inte av klicken medan i fas 2 när hunden har börjat utföra ett helt beteende så använder vi oss av klickern när det beteendet är slutfört.

Sedan var de dags för att stanna kvar. I stanna kvar är det viktigt att man ber hunden om det som den känner sig mest trygg i, vissa hundar tycker inte om att sitta i hundgrupp utan vill helst stå, medan andra alltid lägger sig. Idag gick vi igenom de första stegen i övningen, det är viktigt att komma ihåg att inte ställa för höga krav. Först ska vi ta reda på vilken nivå hundarna ligger på. Även i denna övning använder vi klickern, och det gör vi när hunden har utfört det önskvärda beteendet, inte förr.

Innan vi började med banan gick jag igenom en övning som jag kallar för Följsamhet – Uppmärksamhetsljud. När vi går på promenad med våra hundar så finns det ofta re typer av hund: 1) den som alltid ligger bakom för att den stannar varannan meter och ska lukta på något. 2) den som alltid ligger framför för att den antingen är en gå först-hund eller för att den lärt sig att det lönar sig att dra i kopplet. Idag gick jag igenom en teknik för att hantera hundar som alltid hittar dofter (eller saker att titta på) som är intressanta. Det viktigaste här är inte vi hundägare utan att vi tar hänsyn till hundarnas fysik och inte skadar de. Vi ska helt enkelt kommunicera på ett enkelt och tydligt sätt att nu vill vi gå vidare.

Banan började med en övning i uppmärksamhetsljud och följdes sedan av en annan följsamhetsövning: Höger runt. Här använder vi oss av förra passets övning i targeting för att få hunden att följa oss runt i en cirkel. Målet är att belöna hunden för ögonkontakt, men först måste hunden lära sig hur övningen går till.

Idag kortade jag banan lite så den började med uppmärksamhetsljud, fortsatte med höger runt och avslutades med tunneln. Tunneln är en tunnel i nylon men det viktiga är inte tunneln i sig utan vad det representerar. Den representerar ett avbrott i alla måsten, något roligt som hund och ägare gör tillsammans. Unghundar är inte alltid mogna för mer avancerad lydnad än den vi kommer att gå igenom på kursen, och hundar under ett år är absolut inte mogna för vare sig mer avancerad lydnad eller annan aktivering som t.ex. agility. Däremot kan man gärna variera träningen och vardagen genom att variera sig och lägga in roliga moment som t.ex. tunneln.

Jag vill ge en guldstjärna till…
Blandrasens husse för att frågar så fort han är osäker, speciellt när det gäller användningen av klickern.
Amstaffens matte för att hon hade sele på hunden idag! Och för att hon har sett hur bra hunden trivs i den. Jag hoppas att hon även efter kursen kommer att kunna låta sin hund använda sele.
Collieblandningens matte som känns helt rätt för sin hund. I varje övning låg hon ett steg för mig, men helt i fas med sin hund.
Sheltiens matte som orkade komma trots att hon var förkyld. Jag hoppas att det gav.
Pinscherns matte som gör ett oerhört bra jobb med att hjälpa mig nå fram till hennes karl.
Boxadorens matte som trots armont gjorde sitt bästa och lyckades mycket bra till på köpet, jag hoppas att armen inte förvärrats och att vi träffar henne även nästa pass.
Softisens matte som verkar veta vad hon vill, det är alltid bra att kunna se målet framför sig.

Ett tips till…
Blandrasens husse: när ni möter andra hundar så observera den andra hunden. Verkar den undvikande i sin första reaktion när din hund närmar sig – backa två steg. Du måste hjälpa din hund att förstå när andra inte vill för av någon anledning har din hund inte riktigt lärt sig den delen av hundspråket ännu.
Amstaffens matte: jobba med en sak i taget, det vi går igenom på kursen. Skriv upp allt annat och fråga mig. Om det ingår i kursen så kommer vi till det så småningom, om inte så är det bra att vi tar upp det. Fortsätt att ställa bra frågor.
Collieblandningens matte: fortsätt tänka lugnt och långsamt och fortsätt att komma med egna idéer.
Sheltiens matte: var inte rädd att vara beslutsam när du hanterar din hund. Ryggsäcken är ett bra exempel på hur du ska agera i andra situationer, bestäm dig för hur ni ska göra och genomför det. Han behöver en stadig och trygg matte som vet vad hon vill, nu när hans värld är så full av hormoner.
Pinscherns matte: du som ser din karl på hemmaplan, se till att han ger mina tips en ordentlig chans innan han avfärdar de. Husse: du ska se att vare litet steg vi går igenom på kursen kommer ge resultat i sin helhet.
Boxadorens matte: använd övningar som Höger runt mycket i vardagen på så sätt som vi diskuterade under övningen så kommer er kontakt att förbättras avsevärt.
Softisens matte: under kursen kommer jag ofta be dig att sakta ner och dela in dina mål i delmål. Work with me.

Nästa pass kommer vi att ha hundarna i lina och fortsätta med inkallningen samt gå igenom några grundläggande övningar i vardagslydnad. Men inte mer än vad dessa hundar är mogna för.
Vi ses den 9 september!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar