tisdag 26 oktober 2010

Valpkurs fortsättning Hösten 2010, pass 1

Söndag den 24 oktober kl. 10:00
Väder: Ösregn, rent ut sagt.

Närvarande:
Blandras hanhund, 1½ år (från enskild valpkurs 2009)
Amerikansk bulldogg tik, 6 mån (valpkurs 1 h 2010)
Schäfer hanhund, 7 mån (från valpkurs sommarspecial 2010)
Nova scotia duck tolling retriever hanhund, 6 mån (valpkurs 1 h 2010)
Rodeisan ridgeback hanhund, 6 mån (valpkurs 1 h 2010)

Frånvarande var Samojed tik 6 mån & Labrador hanhund 6 mån som vi kommer att träffa på pass 2.

Vi började passet med att repetera tre av kontaktövningingarna från valpkursen och övningarna skulle repeteras i en följd. Så fort hunden lyckats med den första var det dags att gå vidare till nästa. Jag blev riktigt glad över att se att det gick så bra för alla.

Sedan fick varje deltagare en liten mus vars ljud de skulle betinga med godis. Precis som när man jobbar med klicker eller vårt Bra!-ord så är det viktigt att detta ljud betyder något positivt för hunden, så positivt att hunden direkt söker kontakt.
För de som vill använda klicker så fungerar det lika bra.

När vi hade betingat ljudet var det dags för första steget i skvallerträningen. Alla deltagarna fick sätta sig ner med sina hundar i en lång rad och sedan gå slalom mellan varandra. De som gick fick gärna avleda hunden med godis och det var oerhört viktigt att hundarna inte hälsade på varandra under den här övningen. Det gick lite si och så med det.
De som satt ner skulle med hjälp av musen belöna sin hund för att den "bara tittade" på den förbipasserande hunden.

Jag vill ge en guldstjärna till...
Schäferhanens lillmatte som visade att hon verkligen fortsatt jobba med övningarna från valpkursen, det var oerhört kul att se.
Blandrashanens matte som har en superbra kontakt med sin hund.
Ambullens matte som kom helt själv och gjorde oerhört bra ifrån sig, du är duktig på att ta instruktioner.
Tollarens matte och husse som alltid lyssnar så bra och som jag aldrig hör ordet nej ifrån (iaf inte riktat till hunden), det är verkligen härligt.
Rodeisan ridgebackens husse som gjorde mycket av övningarna detta pass, det var superkul att se dig så engagerad.

Ett tips till...
Schäferhanens matte: din hund är precis påväg in i sin allra jobbigaste period i livet - första trotsåldern. Ha tålamod och var konsekvent, ge inte upp när du vet att du gör rätt.
Blandrasens matte: Under den här kursen är det viktigt att du håller i hundens koppel och inte låter honom springa iväg och belöna sig själv. När han väl belönat sig själv, t.ex. genom att gå fram och hälsa på en hund han ska förbi, så spelar det inte så stor roll att du fyar honom, han har redan fått det han ville. Ligg alltid steget före - han är inte redo för att gå utan koppel bland de andra hundarna riktigt ännu.
Ambullens matte: din tik börjar utveckla en kroppszon som jag ser väldigt tydligt, precis innan andra hundar kommer innanför den så står hon snällt och fint och bara väntar - belöna henne där! Det är ett beteende vi vill hålla fast vid och gärna utveckla till kontakttagande.
Tollarens familj: jag tror att det här kommer gå jättebra för er eftersom att ni är så bra på att lyssna och kommuncera sinsemellan. Ni nämnde att han börjat intressera sig för fläckar, ha koll på hans kroppszon - hur långt ut går den?
Ridgebackens matte: er hund börjar också han komma in i en ålder då han väljer sina vänner med omsorg, var uppmärksamma på hans utvecklande av kroppszon. Hur nära får främmande hundar komma? När vill han börja springa fram emot en hundkompis?

Till alla:
Apropå det här med kroppszon så är det viktigt att ni nu lägger märke till hur hunden kopplar ihop sin kroppszon mer er kroppszon. Hur nära får främmande människor komma er? Hur nära är främmande människor när er hund vill hälsa? Och var uppmärksamma på om er hund visar att den inte litar på en människa, det brukar oftast visas med att hunden tar ett steg bakåt eller lutar sig framåt utan att gå närmare. Där är det dags för Hälsa fint-övningen där ni får en teknik att avleda och belöna er hund för rätt beteende: att sitta vid er sida och vänta.
Obs! Ridgebacken och Ambullen kanske föredrar att stå, låt de isf göra det men belöna och säg något i stil med "stanna" eller vänta" så att hunden vet att den utför en uppgift du givit den - nämligen att ha koll utan att ta saken i egen tass.

Vi ses den 31 oktober!


Psst... jag kommer att gå igenom Hälsa fint-övningen även på denna kurs för att snabbt påminna er om tekniken. Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar