torsdag 7 oktober 2010

Valpkurs fortsättning (med skvallerträning)

Valpkurs fortsättning är en kurs som bygger på det vi redan gått igenom på valpkursen i form av mer inkallning och en del vardagslydnad.
Det vi fokuserar mest på är dock möten av alla dess slag. Vi arbetar vidare på kontakten mellan hund och ägare och fokuserar på det här med skvallerträning.


Skvallerträning innebär att hunden lär sig att skvallra om sånt den ser eller upptäcker. Den lär sig att komma tillbaka till matte/husse och "rapportera" om ett spår, en annan hund eller en joggare som susat förbi.
Målet är att kunna ha hunden lös och inte behöva oroa sig över att hunden ska springa efter något eller någon.
I träningen så utnyttjar vi den kontakt vi byggt upp under valpkursen och börjar med träning att skvallra på hundar, men under kursens gång så lär vi hundarna att skvallra även på annat som rör sig.

Att skvallra är att förebygga inkallning eftersom att vi lär hunden att själva komma in när det behövs.
Att ha en hund som skvallrar innebär att man slipper neja, fya och bli arg och irriterad på sin hund och på så vis bibehåller man en underbar relation till sin hund.


När hunden är i trotsåldern kan man ändå behöva ha lina på hunden för att vara helt säker, men om man jobbar med belöningar som är motiverande för just ens egen hund så att hunden tycker att det är värt att skvallra så följer den den instinkten även i riktigt frestande situationer.
När hunden väl lärt sig att skvallra gäller det att hänga med, för i början är det lika lätt att "råka" släcka ut som det är att lära in.

Och det krävs engagemang och en himla massa godis och andra äss i rockärmen.

Kursen är på 6 pass á 1-1½ timme (beroende på antalet deltagare) och kostar 1000 kr.
Som det ser ut nu kommer kursen att gå söndagar kl. 10.00, när den startar är ännu inte riktigt klart men tidigast söndag den 24 oktober.

Vi ses på kursen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar