fredag 2 juli 2010

Valpkurs Sommarspecial, andra passet

1 juli 2010 kl. 18:30-20:30
Väder: inte lika varmt som sist utan ganska lagom.

Närvarande vid det här passet var...
Dogo canario, hanvalp
Schäfer, hanvalp
Shetland sheepdog, hanvalp
Rottweiler, tikvalp
Portugisisk vattenhund, tikvalp

Frånvarande var åter igen schäfer, hanvalp. De dök helt enkelt inte upp. Eftersom att de ändå har upptagit en plats på den här kursen som kunde gått till någon annan så undslipper de inte betalning av kursen utan betalar fullt pris.

Efter socialisering- och följsamhetsövningen som var samma som första passet så var det dags för en kontaktövning. Den här kontaktövningen leder hunden mot ansikte (någon har kanske hört att man vill visa valpen att "startknappen sitter i ansiktet") och har även som mål att ta bort fokus från händerna, vi belönar alltså från annat håll. Sedan gick vi över direkt till förra passets kontaktövning och flera hundägare märkte stor skillnad i hundens förståelse denna gång.

I dagens inkallningsövning la vi till rörelse mot ägaren. Mitt vanligaste råd denna gång var att hundägarna skulle röra sig lite gladare/"käckare" och använda sig av rösten på ett uppfodrande sätt. Allra roligast var det att se de två flickorna. Schäfervalpen lyssnar mycket bättre på sin matte än på hennes far som var stand in i måndags. Och sheltiens matte riktigt skuttade bakåt så att valpen såg ut att reflexmässigt tänka "ja visst, jag kommer!".

Dagens första teoriämne handlade om Vila och aktivering, därefter knöt vi an till begreppet felstimulering genom att först ta upp över- och understimulering. En hund kan ju inte bara få för mycket att göra eller för lite utan även helt fel saker att syssla med. Det är viktigt att när vi har bestämt oss för vad vi vill göra med hunden, att vi ser till vad hunden behöver få göra.
Efter diskussioner fram och tillbaka så förstod alla vad jag menade, hoppas jag... om inte så hoppas jag att ni frågar. Ni kan ju t.ex. ringa mig när ni läser papprena hemma och fråga; "Camilla, hur var det nu med det här?"

Sitt är en övning som nästan känns obligatorisk på en Valpkurs. Men Sitt är ju något som de flesta klarar av, eller iag börjar att träna sina valpar själva. När jag går igenom övningar som denna är det inte just den här övningen som är viktig, även om det naturligtvis är bra att hunden ska kunna sitta. Sitt och ligg går jag igenom inför den ännu viktigare övningen - Stanna kvar. Men även för att hundägarna ska förstå inlärningsprocessen och förhoppningsvis kunna applicera den på annat de vill lära hunden. Lugn, jag förklarar närmare vad jag menar när vi går igenom ligg.

Följsamhet är en egenskap vi värderar högt hos våra hundar; hur vi definierar det är en annan sak. Jag definierar det som en vilja att följa sin ägare, att välja sin ägare, och dennes aktivitet. I den här övningen fick ni lära er ett bättre sätt att kommuncicera med hunden än med ord. Glöm inte att ganska snabbt vänja hunden vid andra, s.k. "vardagsbelöningar" i den här övningen. En ny riktigt är en bra belöning; men tänk på att i början måste det ske något oväntat och positivt i o m denna nya riktning för att hunden inte ska gå tillbaka till sitt förstahandsval.

Berikning är ett ämne som hänger mycket ihop med felstimulering. Berikning handlar om att tillgodose hundens naturliga behov och instinkter. T.ex. att man låter en vallhund valla, en vakthund vakta men även att man tillåter en hund som behöver gömma föremål att få gömma föremål. begreppet är relativt nytt inom hundvärlden men har tillämpats under flera decennier inom djurparksvärlden. Ta till er begreppet och se till att er hund blir en lycklig hund.

En övning som innebär berikning är att Bära. Alla valpar fick prova på att bära speciella bära-föremål och med gott resultat vill jag betona! I princip alla fick läxor till nästa gång om hur de ska använda denna övning. Men det som tillfredsställer en hund mest är att få "bära hem bytet", så låt din hund bära på vägen hem oavett vad ni ska hem från. Och en hund som bär, utför sin uppgift med stolthet och fokus och har inte tid för t.ex. konflikter.
Jag låter mina daghundar bära på våra promenader, men tar ifrån de föremålen om de börjar leka med de eller ta från varandra.

Jag vill ge en guldstjärna till...
  • Dogo canarion för att han idag hade mycket lättare för att bryta fokus från valpkompisarna. och hans husse för att han verkligen la manken till och utförde övningarna helt enligt de instruktioner jag gav, och för att han kom med egna "Jag gör så här, är det samma sak eller är det fel?" Frågar man inget får man ingenting veta.
  • Schäfern för att han är var oerhört lyhörd för sin ålder, hans matte kan vara stolt. Och hans matte får en guldstjärna för att hon vågade fråga massor och för att hon pratade i låg ton med sin hund hela tiden (förutom när jag bad de vara käcka), en lugn och kontrollerad matte ger en lugn och trygg hund.
  • Sheltin för hans mod och lugn (skuttandet är enbart glädje och vilja inte motsatsen till lugn som är stress/uppe i varv) som till stor del är hans mattes förtjänst. Hon får sin guldstjärna för att hon inte tjatar eller upprepar utan lugn och sansat försöker igen om något blir fel.
  • Rottweilern för att hon är den av valparna som är tydligast i sitt språk utan att för den delen vara alltför känslig. En bra kombination. Hennes matte får stjärnan för att hon inser sina egna begränsningar, något som inte alla människor är villiga att se.
  • Vattenhunden för att hon är så underbart lyhörd och tydlig med vad hon vill; och vi ska nog lyckas få matte att förstå hennes signaler hon med. Matten får en guldstjärna för att hon känns påläst, väl förberedd och är villig att se till sig själv och ifrågasätta sina handlingar. Åter igen är det inte alla människor som tar upp spegeln ur bakfickan och ser sig själv - många tar upp spegeln och riktar den mot hunden eller mot den som har en annan åsikt.
Lyckliga hundar lyder gärna! - Kom ihåg det!

På måndag ses vi igen, men inte rottisen eftersom att hon hux flux måste fara iväg ut på landet. Stackars henne. ;)

1 kommentar:

  1. Det där med att bära skall jag försöka utveckla. Nanna bär gärna hem saker och lilla leia har också börjat visa sådana tendenser. Kul!

    SvaraRadera