tisdag 26 oktober 2010

Valpkurs 3 Hösten 2010, pass 1

Söndag 24 oktober kl. 11:45
Väder: regn, regn, regn...

Närvarande:
Blandras, tik (75% Jack russel/ 25% dansk/svensk gårdshund)
Shetland sheepdog, tik
Basset fauve de bretagne, hanhund

När valparna hade bekantat sig med varandra och ägarna likaså så satte vi igång med en följsamhetsövning. Denna följsamhetsövning skall användas på promenad för att förebygga ryckande i koppel, frustrationer och en hund som klistrar sig vid en fläck på marken. Det som är viktigt här är ju att man ändå agerar beslutsamt. Valpen har ingen aning om vad som krävs av de eller vilket håll vi ska gå om vi inte visar det först. Var beslutsam men inte hård.

Sedan betingade vi vårat Bra!-ord. Och här fick vi oss ett litet gott skratt när hunden Betty fick ordet Boop. Det här ordet betingar vi precis som man gör med en klicker om man vill använda sig av en sådan. Ordet ska fungera som kommunikationsverktyg och få oss att nå fram med vårt budskap till hunden om vad som är det önskvärda beteendet i alla de beteenden hunden bjuder på.

För att illustrera användandet av detta nya verktyg provade vi sedan kursens första kontaktövning. Här gäller det att vara tyst och vänta ut hunden. Det var inte det allra lättaste just idag, mycket p.g.a. av vädret. Den det gick bäst för var bassethunden vars matte jobbade riktigt duktigt med att tajma när hundens blick svepte förbi mattes ögon.

Vi avslutade dagens pass med Inkallningens första fas. Hundägarna fick för tredje gången idag tänka till. Här gällde det att tänka ut det inkallningsord som vi hädanefter ska arbeta med. Det är svårt att inte kräva något av sin valp när man vet att den lyssnar bra på hemmaplan. Men om man rannsakar det hela så kan man ställa frågor till sig själv såsom: Lyssnar verkligen valpen varje gång jag kallar på den eller måste jag upprepa inkallningen för att valpen ska komma?

Teorin kommer att äga rum inomhus den 14/11 för denna grupp. Och fr.o.m nästa pass kommer denna grupp valpar att få socialisera sig med valparna från Valpkurs 2H 2010. Och då kommer jag att bestämma vilka valpar som får leka ihop så att ingen valp blir skräckslagen redan från början.

Jag vill ge en guldstjärna till...
Blandrasens husse som verkligen är mjukare än mjukast - i alla fall visade han upp en sån sida idag. Men lite uppmuntran ska han nog kunna bli lite mer beslutsammare också.
Sheltins matte för hennes enorma tålamod i kontaktövningen. Det går mest största sannolikhet bättre på hemmaplan.
Bassetens matte som tog instruktioner riktigt bra och som inser att hon måste vara envisare än sin hund.

Ett tips till...
Blandrasens husse: använd uppmärksamhetsljudet när du går med din hund i koppel och tänk på att vara uppmuntrande när hunden går i bra takt med slakt koppel.
Sheltins matte: Var inte rädd att vara lika envis som din hund och kom ihåg vad jag sa om att sätta en hand under magen om hon sätter sig ner. Och sitt gärna på en pall om du inte kan sitta på golvet när du gör kontaktövningar, det är viktigt att din hund har nära till dina ögon i början.
Bassetens matte: fortsätt lika bra hemma som du gjorde på första passet så kommer det här att gå superbra.

Obs! Om ni använder flexikoppel hemmavid så är det extremt viktigt att ni använder er av uppmärksamhetsljudet när vi vill gå vidare och använd sele på hunden eftersom att kraften blir så mycket större i längre koppel. Tänk också på att valpar inte föds med förmågan att veta hur långt ett koppel är och att det är så mycket svårare för de att greppa att ett flexikoppel helt plötsligt tar slut. Och när det tar slut har hunden en massa energi kvar som den hade tänkt lägga på att rusa framåt, var tar den energin vägen när hunden tvärnitas av dig?

Vi ses den 31 oktober kl. 12:45!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar